Your marketplace

Advertising is our effective way of promoting your brand through direct contact with thousand of traders and clients by using broad section of media such as leaflets, newsletters, internet, broadcasting system, events and conferences.
ŁRH Zjazdowa S.A., thanks to its specific construction and specialized bunch of customers, has huge potential of advertising. As a local and experienced company, we will help you to use this potential for development and promotion of your company!

I am interested in advertising.

Fresh, tasty and healthy

7 warzyw i owoców sezonowych idealnych na jesień

1. Słodkie ziemniaki (bataty albo pataty) – mają charakterystyczną pomarańczową lub czerwonawą skórkę. Smakują słodko, są miękkie i delikatne. Stanowią znakomite źródło witaminy A! 100 gram w 500 proc. zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik. W ziemniakach znajdziemy także witaminę B6 oraz cenne pierwiastki żelazo, potas, mangan, miedź. 2. Dynia – zupa dyniowa króluje na jesiennym stole! Podobnie jak słodkie ziemniaki dynia zawiera sporo witaminy A (beta-karotenu), poza tym to cenne źródło witamin: B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Od wieków doceniamy właściwości lecznicze pestek dyni. Często są stosowane przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, między innymi tasiemcowi. Poleca się je stosować u dzieci jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych przeciw pasożytom. 3. Warzywa kapustne – znakomicie dbają o naszą pamięć. Rzepa, kapusta biała czy włoska, jarmuż, brukiew, kalafior, brukselka, brokuły – cała gama pysznych warzyw, które zawierają ditioltiny i indole związki będące mocnymi przeciwutleniaczami o właściwościach przeciwnowotworowych. Odtruwają organizm, dbając o prawidłową wydolność układu odpornościowego. Przeciwdziałają przeziębieniom i grypie. Według medycyny chińskiej leczą stany związane z gorącem w płucach czyli dreszcze, gorączkę, kaszel, problemy z oddychaniem oraz ból gardła. 4. Granat, żurawina – granat, choć nie jest to nasz krajowy owoc, postanowiłam o nim wspomnieć. To silny przeciwutleniacz, o specyficznym korzystnym działaniu na nasz mózg – zwiększa wydolność pamięci. Sok granatu zawiera niewielką ilość witaminy C, cukry (8-20%), kwas cytrynowy (do 9%) i taninę. Ze względu na swe właściwości ściągające stosowany jest w niektórych chorobach żołądka. Prócz tego, pity systematycznie i przez dłuższy czas, wykazuje działanie przeciwastmatyczne. Co ważne, odwar z kory granatu ma silne działanie przeciwrobaczne, co pomaga pozbyć się m.in. tasiemca. W Polsce polecamy żurawinę, która ma więcej witaminy C i nieco żelaza. Zawiera poliantocyjanidy, które są jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Wykazuje liczne działania prozdrowotne, m.in. zwalcza zapalenie pęcherza, zmniejsza ryzyko zawału, chroni przed zapaleniem żołądka. Już jedna szklanka soku dziennie zmniejsza poziom cholesterolu. Poza tym żurawina pomaga zapobiegać próchnicy. 5. Buraki – to doskonały naturalny lek na anemię, obniżoną odporność, kaszel, nadciśnienie, osłabienie organizmu, naturalny suplement dla ciężarnych (zawierają kwas foliowy). Poza tym doskonale alkalizują organizm ( w postaci soku kwaszonego z buraków). 6. Cebulowe – szalotka, szczypiorek, por, cebula i czosnek – badania naukowe potwierdzają, iż te warzywa doskonale pomagają usuwać z organizmu substancje rakotwórcze i inne toksyny. Co więcej, większość z nich możemy uprawiać na własnym parapecie lub balkonie przez cały rok. 7. Fasola – możemy wybierać spośród 20 gatunków fasoli przeznaczonych do spożycia. To cenne źródło białka (świetna dla osób na diecie wegetariańskiej), działa antystresowo, antydepresyjnie, opóźnia proces starzenia. Fasola zawiera dobroczynny błonnik – reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia działanie układu pokarmowego. Podczas przeziębienia często domową terapię ograniczamy do czosnku, cytryny i miodu. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej! Owoce i warzywa sezonowe to naturalne lekarstwa, które dawkujemy organizmowi w zdrowych posiłkach. Poza tym są łatwo dostępne i niedrogie. Zapraszamy na zakupy po świeże warzywa i owoce na Łódzki Rynek Hurtowy „Zjazdowa” S.A. Źródło:dziecisawazne.pl

Zobacz więcej

W świecie sałat

W świecie sałat… W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się obok owoców również warzywa. O tej porze roku można kupić wiele świeżych warzyw, ziół i kiełków a włączając różne egzotyczne warzywa dodatkowo wzbogacić smak wielu potraw. Lekkie, zdrowe do tego kolorowe oryginalne dania można sporządzić wybierając na przykład „modne” sałaty: Sałata masłowa – najbardziej znana sałata o delikatnych, jasnozielonych łagodnych w smaku liściach. Sałata lodowa – tworzy okrągłe, zwarte, mocno zwinięte głowy. Liście ma grube, mięsiste, chrupiące i bardzo kruche. Idealnie komponuje się z wieloma daniami. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje świeżość w lodówce, nie tracąc cennych wartości. Sałata lodowa jest produktem niskokalorycznym, zatem polecanym w dietach odchudzających. Sałata rzymska – jej liście są sztywne, ciemnozielone lub żółtawozielone, grube, mięsiste, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone. Tworzy wydłużone główki. Jest lekkostrawna, ma soczysty delikatny smak z lekką goryczką. Zawiera witaminy B1, B2, PP, C , karoten oraz składniki mineralne, wapń, fosfor, żelazo. Roszponka – należy do cenionych sałat zimowych, z uwagi na ciekawy orzechowy smak ale też wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C i kwasu foliowego. Drobne, zaokrąglone listki tworzą rozety podobne do stokrotki. Można ją traktować jako naturalny środek wzmacniający organizm i chroniący przed przeziębieniami. Rukola – liście jej kształtem przypominają trochę liście mlecza, o smaku lekko orzechowym nieco zbliżonym do rzodkiewki. W rukoli znajdują się witaminy K, A, C, oraz z grupy B. Sałata ta stanowi dobre źródło minerałów, żelaza zapobiegającego anemii, potasu korzystnie wpływającego na układ krwionośny a także wapnia, magnezu i manganu. Jej charakterystyczny ostry smak wynika ze związków o działaniu bakteriobójczym. Liście rukoli można łączyć z innymi gatunkami sałat. Takie sałatki apetycznie wyglądają i oryginalnie smakują. Lollo bianco – odznacza się dekoracyjnymi, silnie karbowanymi liśćmi o jasnozielonym kolorze, dzięki czemu sałatki z nich przyrządzone efektownie się prezentują. Smak ma łagodny, delikatny, podobnie jak znana sałata masłowa. Lollo Rosso - jest czerwoną odmianą lollo bianco, zakończenia karbowanych liści mają czerwony kolor. Można ją łączyć z fetą, białym serem lub brzoskwiniami, doprawiając różnymi sosami. Cykoria- białokremowe (również fioletowe) ciasno ułożone listki tworzą podłużną główkę. Cykoria jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, manganu, cynku i kwasu foliowego. Jest lekkostrawna, ale w kuchni ceniona przede wszystkim z uwagi na oryginalny smak. Dodawana jest głównie do sałatek i surówek ale również dobrze smakuje duszona czy zapiekana. Należy kupować cykorię o jak najbielszych i najmniejszych listkach. Taka jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Radicchio – sałata o dużej główce, lekko gorzkawym smaku zbliżonym do cykorii, wyglądem przypomina małą czerwoną kapustę. Tak jak cykoria odznacza się właściwościami leczniczymi, wzmacnia i pobudza pracę wątroby oraz żołądek. Szpinak- nie lubiany przez większość dzieci, ma gorących zwolenników wśród dorosłych. Liście szpinaku dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak zawiera dużo żelaza, magnezu, potasu witaminę E oraz z grupy B. Wadą szpinaku jest zawartość kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny spożywać go osoby z kamicą nerkową. Szpinak jest bardzo zdrowy, doskonały na gorąco i surowo. W sałatkach dobrze komponuje się z serami oraz owocami. Sałatka polana oliwą zwiększa wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Po świeże sałaty zapraszamy na zakupy na Łódzki Rynek Hurtowy „Zjazdowa” S.A. #swiezeizdrowebozezjazdowej #warzywa #rynekhurtowy Zobacz więcej

Fresh and healthy because from Zjazdowa!

Your marketplace

On the area of over 13 ha are six grocery warehouses and two halls for sale of agricultural products.

There is also one hall with wide range of high quality fruits. Other warehouses are filled with meat, dairy products, sweets, drinks, salads and other groceries items.

Both Food sector and Fruit and vegetable sector
in one place!

The usable area includes over 500 trade stalls and stands with standard space of 24m2 that are rented to over 160 traders from food sector and fruit and vegetable sector.
Most of them use more than one standard trade stand./>
Trade buildings and warehouses occupy over 2 ha of the market place.

Klient najważniejszy dla Rynku

Trade and distribution of food
at the highest level

The implementation of HACCP (according to ISO 22000:2005) is to improve all actions through proper flow of information and documentation for early detection of any irregularities and further increase of safety and quality of food/our products.
Thanks to this implementation that eliminates all threats to consumer’s health , which may occur at the stage of distribution of food, we would like to increase competitiveness in fruit and vegetable trade and food trade among all companies/traders on the market.

Ł.R.H. Zjazdowa S.A.

Łódź, ul. Budy 4
91-610
Polska
tel. 42 650 87 02

Working hours

Trading halls open in the 4 - 14.
Technical break: from 10 am Saturday to 6 oclock on Sunday.
Market vegetables and fruit open 24 hours a day with the exception of technical break.

Association

Shareholders